home het plan energie besparen woningtypes wonen op noord-beveland partners nieuws contact
vergroten

Natuurlijk Wissenkerke / energie besparen

Gasloos wonen in Natuurlijk Wissenkerke


Nieuw te bouwen woningen mogen in principe niet meer op het gasnet worden aangesloten. Wat houdt het in om niet meer op het gasnet te zijn aangesloten en wat betekent dit voor de woningen van Natuurlijk Wissenkerke. 


Gasloos 

De meeste woningen in Nederland maken (nog) gebruik van een aardgasgestookte CV-ketel voor verwarming en warm water. Om het klimaat te sparen (gas zorgt voor CO2-uitstoot) en vanwege het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, heeft de overheid besloten om de bouw van gasloze woningen te stimuleren. De te ontwikkelen woningen in Natuurlijk Wissenkerke worden dus niet meer aangesloten op het gasnet


De warmte blijft binnen

Een nieuwbouwwoning is zo goed geïsoleerd dat er maar beperkt gestookt hoeft te worden. Als er geen warmte verloren gaat, hoeft er immers ook niet te worden verwarmd. De binnentemperatuur wordt deels bereikt door de zon en interne warmtebronnen (bijvoorbeeld restwarmte van huishoudelijke apparaten en de lichaamswarmte van bewoners). De resterende warmtebehoefte wordt opgewekt door een warmtepomp. 


In de zomer beschermt de isolatie ook tegen warmte. Voor een aangenaam binnenklimaat is dan wel afscherming van de directe zonnestraling noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld een vast zonnescherm, regelbare jaloezieën en/of zonneluiken. Als het overdag erg warm is, zal 's nachts voldoende geventileerd moeten worden.


Warmtepomp

Ooit was het normaal om huizen met kolen te verwarmen. Daarna werd gas de nieuwe standaard: een grote stap vooruit in comfort en veiligheid. Inmiddels is de volgende stap gezet: nog meer comfort, nog meer veiligheid en beter voor het milieu; de warmtepomp.


Een warmtepomp  wint warmte uit de bodem of de lucht en zet dit met een warmtewisselaar om in bruikbare energie/warmte. Het is vergelijkbaar met een koelkast, waar warmte (via een natuurkundig proces van verdampen en condenseren) aan de lucht wordt ontrokken en wordt afgevoerd. Een warmtepomp gebruikt stroom. Het elektraverbruik neemt dus wel toe, maar het gasverbruik verdwijnt volledig. De benodigde stroom kunt u duurzaam opwekken door bijvoorbeeld de toepassing van (eventueel extra) zonnepanelen, groene stroom e.d.


Vloerverwarming

Voor een warmtepomp is een zogenaamde lagetemperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Bij verwarming door radiatoren moet het water erg warm worden aangevoerd (vanaf 70 graden), maar bij vloerverwarming is dat slechts 35 graden. Vloerverwarming is dus heel energiezuinig en biedt daarnaast extra comfort. 


Klaar voor de toekomst

De aanleg van een warmtepompinstallatie met vloerverwarming vraagt om een extra investering, die in de koopsom van de woning is inbegrepen. De energielasten blijven ongeveer gelijk, omdat in plaats van gas meer elektriciteit wordt verbruikt. Maar dan is het wel een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid.  



Het passief huis concept uitgelegd door onze zuiderburen